Blogg

Allmänt om fiske

Fiske är både en sport och en hobby som många människor ägnar sig åt redan från tidig ålder. Det kan handla både om att meta, kasta med kastspö eller fiska med nät. Det går att fiska i allt från mindre vattendrag till havet. Innan man väljer att ge sig ut för och fiska är det bra att kolla om det finns några lokala bestämmelser eller om det krävs ett fiskekort. På vissa ställen är det förbjudet att lägga nät och på några får man inte fiska genom att använda sig av ett flöte.

Vill man lära sig att fiska behöver man sällan gå en kurs eller på annat sätt ta tills sig kunskapen. Ofta finns det någon i sin närhet som har fiskat och möjligheten finns att läsa sig till och se videos på internet om man är riktigt intresserad. Om man vet vilken typ av fisk som man önskar kan det vara bra och göra ett grundligt arbete för att hitta möjliga vatten att fiska i som ligger i ens närhet. Det kan finnas sjöar där det är väldigt vanligt med abborre och vattendrag där det vandrar både lax och öring. Att ge sig ut och fiska kan vara en hobby men också en möjlighet att ge sig ut och bara slappna av och andas frisk luft en stund. I naturen finns möjligheten att släppa alla andra tankar och lägga fokus på annat.

Olika typer av matfiskar

ät fisk par tid i veckan

De flesta vet att man bör äta fisk ett par gånger i veckan för att få i sig alla vitaminer och fetter som kroppen behöver. Det finns många sorters fisk att välja mellan och går att tillaga på många olika sätt. Torsk är en klassiker som både går bra att steka som den är, att panera, använda i soppor eller göra någon form av gratäng på. Fisken i sig smakar inte så mycket men den tar smak av andra saker väldigt lätt. Kan med fördel ätas till både ris och potatis eller bara en enkel sallad. Fisken är vit i köttet och relativt fast.

Lax är en fisk som har ett rosa skinn och har en hel del smak i sig själv. Liksom torsken är det en väldigt allsidig fisk att tillaga som fungerar lika bra på grillen som i en soppa med saffran. Har man inte någon stor vana av att tillaga fisk och svårt att veta när den är klar går det att använda sig av en köttermometer för och veta när insidan har den perfekta temperaturen. Är fisken inte ordentligt tillagad kan man bli väldigt sjuk och är den överkokt kan den bli väldigt torr. Att tillaga fisk är inte helt enkelt och kräver som allt annat övning, men när man väl har lärt sig kommer man upptäcka att fisk är så mycket mer än torra bitar. Det är smak och mat som kan varieras i så många former och utföranden att det är svårt att faktiskt tröttna helt och hållet på det. Våga testa olika recept!

Du kanske också gillar...