Blogg

Flugfiske i världen

Metoden att fiska med fluga är gammal och flugfiske nämns i texter från romarriket på 100-talet. I dessa texter beskrivs det hur romarna använde låtsasinsekter för att försöka fånga fisk i deras fiskevatten. Numera är flugfiske både som fritidsintresse och sport världen över. Då fiskas bland annat olika typer av laxfiskar som exempelvis regnbågslax, öring, öring och lax.

Flugfiske ser svårt ut att ägna sig åt, men när man väl får in den rätta knycken på spöet och kan hålla redan på linan. När man väl bemästrar tekniken med flugfiske är det riktigt fridfullt att stå ute i strömt vatten och flugfiska och hoppas på napp. Att fiska med fluga är så mycket mera än att försöka fånga fisk med flugfiskespöet, utan som fiskare får man också en naturupplevelse på köpet. Det gör att efter en fisketur kommer man hem avkopplad och redo för nya tag.

Resa för att fiska med fluga

Sverige och Norden är känt för att ha många fina och bra fiskevatten för flugfiske, men ibland kan det vara roligt att vidga sina vyer och bege sig ut i vida världen för att fiska med fluga. Förutom att man som fiskare får se ny natur och besöka länder, får man också en nystart i sitt fiskande.

Innan man beger sig på sin flugfiskeresa gäller det att förbereda sig så mycket som möjligt. Bland annat bör man kontrollera sin utrustning. Finns det butiker i närheten om man skulle sakna något när man väl är på plats. Behöver man ha tillstånd för att flugfiska. Visserligen kan det verka lite tråkigt att tänka praktiskt, men när man väl är på plats vill man ägna sig åt flugfiske helt och hållet, för att sedan njuta att bara vara.

Resa för att fiska med fluga
Resa för att fiska med fluga

Det finns ett flertal företag som arrangerar flugfiskeresor runt jordklotet, om man nu inte vill fixa sin egen resa. Då ingår det vanligtvis resa tur och retur, boende på camping eller liknande i närheten av fiskevattnen. Detta gör att man slipper tänka på allt praktisk som en resa till utlandet kan innebär, utan man lugnt luta sig tillbaka och se till att utrustning, kläder och det glada humöret är nedpackat inför resan.

Flugfiske i Montana

I Montana, USA, är det en väldigt unik och speciell kultur inom flugfiske, samtidigt som intresset med att fiska med fluga är mycket stort. Där finns det ett flertal nationalparker och vattendrag som är något ut över det vanliga. Till Montana kommer det flugfiskare från olika delar av världen och självklart hoppas de alla att de ska få napp. Fiskarna vill fånga en eller två regnbågslaxar, som sedan tillagas och avnjuts mitt ute i naturen.

Otippade Bolivia

Ett land som inte många tänker på när det kommer till flugfiske är Bolivia, men faktum är att landet är en riktigt fin pärla när det gäller fiske med fluga. Fiske sker långt inne i landet, då antingen längs med Amazonas och dess djungel eller nedanför Anderna i indianreservatet Tsimane. I bergsfloden går det att fånga två olika arter av Dorado, samt Pacu och Yatorana. Dessutom är floden grund, vilket gör att det är perfekt att stå ute i vattnet och flugfiska. Detta är ett fiske med hög wow faktor!

Du kanske också gillar...