Fisketur
Blogg

Flugfiske på en islandshäst

Vi har gjort en massa olika fisketurer under åren, och varit på semester med tema fiske. Vår absoluta favorit är flugfiske, både för att det är en väldigt speciell teknik och för att det liksom känns mest naturligt, jag menar, fiskar äter ju flugor. Ja, levande flugor då, och inte artificiella som vi fiskar med, men ändå.

Eftersom vi avverkat en hel del platser och fiskecamper och fiskeresor så ville vi göra något annorlunda detta år. Så när vi fick chansen att delta i en flugfisketur på islandshäst så kunde vi inte tacka nej. Och genom detta äventyr så hittade vi även nästa spännande utflykt, men den berättar vi mer om här nedan. Först lite om tidturen med flugfiske.

Både jag och min partner har ridig islandshäst på Island och har lite koll innan på vad vi kan förvänta oss. Men det här skulle bli annorlunda.

Vackert

På en isländsk häst med en flugfiskespö fastspänd på sadelväskorna red vi ut i den magnifika terrängen i fjällen. Där i fjälldammarna är öring och rödingfiske i absolut världsklass. Guiden gav oss många värdefulla tips för oerfarna ryttare och har utmärkt kunskap om var vi kommer att kunna fånga fisk.

Den första dagsturen till häst går genom diskret och vacker fjällterräng till en gammal gård där fiske efter röding och öring äger rum i små glittrande dammar där björkskogen och de höga bergen möts. Detta är den perfekta tiden att öva flugfiske. En middag serveras innan det är dags att krypa in i sovsäckarna i sängarna i gården.

Efter frukost nästa morgon fortsätter ridturen upp på de höga bergen, förbi ett stort fågelreservat. Detta är det perfekta stället att upptäcka ripor och om du har tur, den magiska örnen. Resan fortsätter genom en vacker högfjällsdal, där boende äger rum i en träkoja och vi är omgiven av ett stort sjösystem. Fisken här förekommer i både rinnande och stillvatten. Det finns flera exempel på hälsosam fiskeriförvaltning, tack vare den goda viljan och ambitionen hos det samiska samhället, som frivilligt övergav allt fiske med fisknät i sjöarna för att säkerställa att högkvalitativt flugfiske bibehålls. Efter middagen njöt vi av kokkaffe, starkt kaffe kokt över en öppen eld som bidrar till den goda atmosfären! Till kaffet fick vi prova nåt vi aldrig testat innan, nämligen kaffeost. En speciell typ av ost som ska läggas i det heta kaffet. Det var både märkligt och gott på samma gång. Traditionellt läggs den som småbitar i kaffet eller äts vid sidan av med hjortonsylt. Äter man kaffeosten som den är, antingen varm eller kall, gnisslar det när man tuggar, vilket inte sker om man lägger den i kaffet.

Äter man den utan tillbehör är den förhållandevis neutral i smaken. Till skillnad från ost i allmänhet har kaffeosten inte en salt smak.

Efter häst blev det björn

Efter några dagar vid dessa fjällsjöarna är det dags att bryta upp och återvända till basen. Resan går genom en fjälldal och där, om inte tidigare, finns det möjlighet att prova islandshästens speciella gångart tölt. Det var en magisk resa, och från den begav vi oss till Hälsingland. Vi skulle på björnsafari!

Hälsingland

En natt i björnskogen är en spännande upplevelse. En lång kväll förvandlas till skymning och korpar, fladdermöss och småfåglar som festar på björnens godis, blåbären. Man är fokuserad till max och spanar och lyssnar. Var och när kommer den förväntade besökaren att dyka upp?

Björnspaningsnästet nås lätt, bara några hundra meter in i skogen. Det rymliga och bekväma nästet byggdes i samråd med erfarna naturfotografer. De olika fönstren och kikhålen ger en mycket bra utsikt över omgivningen. Luta dig bara tillbaka i de bekväma stolarna och håll ögonen öppna.

Där i skogarna i norra Hälsingland finns alla våra fem stora rovdjur – kungsörn, lodjur, järv, varg och den största av alla, björnen. Detta är också ett av de områden med den tätaste björnpopulationen i Sverige. Våra sinnen måste vara helt vakna när det händer. En brunbjörn dyker upp, vissa nätter mer än en, och ibland bara några meter från nästet. Upphetsade gäster har beskrivit hur de nästan kunde röra björnen som gick förbi. Men om och när björnarna kommer, vet ingen. Vilda björnar gör som de vill och många olika och delvis okända faktorer ligger bakom deras val av väg genom skogen. Det är osäkerheten, men ändå möjligheten, som är så spännande, detta är typiskt för en natt med björnvakt i Hälsingelandskogen.

Nu hade vi inte turen att få se björn, så bitvis var jag nära att somna och bestämde mig då för att hålla mig vaken genom att spela spel på min mobil, utan ljud då givetvis. Det hjälpte! Efter att ha fokuserat på spel som solitär och spelmaskiner, så glömde kroppen visst bort att den varit trött innan.

Du kanske också gillar...