Blogg

Mer om älven Ljusnan

Älven Ljusnan ligger i mellansverige och den är totalt 443 kilometer lång. Det är Sveriges 9onde längsta vattendrag och den flyter fram i både Hälsingland och Härjedalen. Under 1900-talet skedde en stor utbyggnad av själva älven och idag finns det inte mindre än 25 stora kraftverk som är aktiva efter vattendraget. Ljusnan är ett vattendrag som inbjuder till många typer av aktiviteter. De två som är absolut mest populära är fiske och paddling. Förutom det har älven också ett historiskt värde då den tidigare användes som flottningsled. På många ställen går det att se historiska rester efter just denna typ av aktivitet.

I Ljusnan finns det ett rikt djurliv där man dels kan fiska de vanliga fiskarna som abborre och gädda. Men det går också att få både harr och öring på kroken om man har tur. Andra djur som utter och bäver går att få syn på om man håller ögonen öppna. Förutom det lockas landlevande djur som älg, rådjur, björn, varg och mycket annat att ge sig dit för att dricka färskt och gott vatten. Efter Ljusnan går det att hitta flera dammar där många fåglar väljer att återkomma år efter år. Det är både svanar, tranor och många andra arter som väljer att häcka där.

Komma igång med olika vattenaktiviteter

Vatten kan locka till många typer av lek och aktivitet vilket alltid är bra. De flesta barn älskar att bada. Se till att de gör det på ett säkert sätt. Ha alltid barnen under uppsikt och se till att de har flytväst, armkuddar eller annat som gör att de kan hålla sig flytande. Vuxna kan så klart också uppskatta att bada. Sommartid när det är lite värme i vattnet kan det vara en härlig aktivitet att ge sig ut och simma. Se dock till att aldrig vara ensam ifall att något skulle hända och berätta alltid för någon om planerna.

stå upp paddel

En annan aktivitet som börjat vara allt mer populär är stand up paddle. Där man står som på en stor surfbräda och paddlar sig fram med en lång åra. Det är en bra träningsform som också ger många ett skönt lugn. De som inte gärna tar sig fram för egen maskin i vattnet kan välja någon aktivitet som innefattar en motor. Det kan vara en båt av något slag eller en vattenskoter. Väljer man en liten motorbåt finns möjligheten att åka vattenskidor efter. Vattenskidor kan kräva ganska mycket träning innan man får in tekniken och man får räkna med att trilla många gånger. För den som kör eller åker i båten kan det bli många skratt och när man tittar på den som åker.

Vattnet kan också bjuda in till möjligheten att fiska både ensam och i sällskap, eller varför inte bara meditera och varva ner. Alla människor har olika kopplingar till vatten och det gäller att hitta just sin anledning till att njuta av det på bästa sätt. En ljummen sommarkväll kan en picknick vid vatten vara ett minne som man lever på hela vintern.

Du kanske också gillar...