Blogg

Mer om Pimpelfiske

Pimpelfiske innebär att man gör ett hål i isen och fiskar genom att sticka ner ett bete, det är därför det också kallas isfiske eller vinterfiske. Det första som är viktigt att tänka på är att isen är tillräckligt tjock för att bära människor. Finns det minsta tvivel kring säkerheten ska man avstå. När man ger sig ut på isen ska man alltid ha isdubbar runt halsen om olyckan skulle vara framme. Att ta sig upp ur en isvak med blöta och tunga kläder utan något att få fäste i är svårt då vattnet dessutom är iskallt och kan skapa panik.

Hål i isen skapas av en isborr som både kan vara manuell eller ha en motor. Vanligast använder man sig av ett pimpelspö som är ett kort och smidigt spö som är enkelt att hantera. Då fisken normalt har mindre aptit vintertid är det viktigt att det bete som man väljer att använda är litet. Det kan vara små larver och maggots som lockar fisken till att svälja betet. När man ägnar sig åt pimpelfiske är det vanligast att man fiskar abborre och gädda som finns i svenska vatten. Fisken kan man sedan med fördel ta till vara på och göra en middag på.

Innan man ger sig ut och fiska är det viktigt att kolla upp om det finns några speciella bestämmelser kring vad och hur man får fiska. Under vissa perioder eller områden kan vissa tekniker vara förbjudet att använda sig av. Gör man det ändå begår man ett brott.

Härliga aktiviteter på vintern

färskt vinterväder

Vintertid finns det mycket att göra utomhus om man vill njuta av frisk luft. Bara att promenera ute en solig dag kan fylla på energinivåerna i kroppen rejält. Det finns sedan många sportaktiviteter att genomföra som innefattar exempelvis skidor. Skidor kan man åka både på längden och utför allt beroende på vad man är för typ av människa då det kan handla om en ren smaksak. Runt om i Sverige finns det skidspår som man gratis får nyttja om man vill åka längdskidor.

Snöskoter är en annan aktivitet som uppskattas av många. Det är främst i norrland som det går att utöva frekvent vintertid vilket gör att många åker till fjällen för att få åka. Har man bilkörkort efter ett visst år krävs det att man tar ett speciellt förarbevis för snöskoter. Kortet får man ta från att man är 16 år gammal. Oavsett vart man ska köra snöskoter är det viktigt att ha koll på de regler som gäller. Snöskoter får inte köras överallt och det finns leder att hålla sig efter. Kör man utanför finns risken att man förstör nyplanterad skog eller andra grödor. Bär alltid hjälm och ryggplatta om olyckan skulle vara framme så är man väldigt oskyddad. Varma kläder är ett måste och med sig ska man alltid ha utrustning som gör att man klarar av ett längre stopp eller om man kör fast rejält. Vintern kan man njuta av på otroligt många sätt, hitta ett som passar bra.

Du kanske också gillar...