Blogg

Olika fiskemetoder, mete

Det finns många olika fiskesätt att välja på idag om man har intresse. Ett av dessa är mete. Kortfattat innebär det att man har en lång lina med en krok under vattnet som har någon form av bete på sig.i huvudsak finns det tre typer av mete som är flötesmete, bottenmete och frilina.

Mete kan utövas på många olika sätt och det många provat på någon gång är ett enkelt metspö med mask på kroken. Mask kan man köpa antingen i affären eller gräva upp själv från backen. I Sverige är det vanligt att man får upp abborre, mört eller brax vid denna typ av mete. Denna typ av mete kallas för flötesmete. När man får napp kommer det synas genom att flötet guppar upp och ner eller i sin helhet försvinner ner under vattnet. Fungerar bäst i lugna vatten som sjöar.

Bottenmete passar bra då det är strömmande vatten eller man vill kasta ut riktigt långt från land. Det finns då inget flöte utan man kastar ut kroken med en tyngd på så att det sjunker till botten. På spetsen av spö har man också en tyngd som gör att man kan se om det nappar. Den här metoden används ofta om man önskar få upp exempelvis öring i en strömmande bäck. Den sista metoden av mete är frilina. Då använder man sig enbart av en krok och en lina. Kroken kommer då att flyta ovanpå vattnets yta och fungerar bra om fisken är väldigt skygg eller blir bortskämd från ett flöte.

Vilken typ av mete som passar bäst beror helt och hållet på var man väljer att fiska, vad för fisk som man önskar att få och vilken utrustning som man har tillgång till. En fördel med denna typ av fiske är att det inte behöver kosta mycket pengar utan räcker egentligen med en rejäl pinne, fiskelina och en krok. Det enda som behövs är någon typ av bete att sätta på kroken.

Olika fiskemetoder, mete
Olika fiskemetoder, mete

Olika typer av bete

En av de vanligaste typer av bete som används är vanliga daggmaskar eftersom det finns i den egna trädgården. Vill man inte gräva upp sin egen mask finns det flera affärer som säljer på burk. När man bestämmer vilket bete som bör användas är det bra och veta vilken fisk som man är ute efter. Utifrån det kan man bestämma vilken krok man ska ha och vilket bete som fungerar riktigt bra.

Det finns också olika typer av maggot och smaksatta kulor som går att köpa i fiskebutiker. Dock finns det saker som man har hemma i skafferiet som också går att använda sig av. Majskorn och brödbitar är något som går väldigt bra att använda sig av. Deg, räkor och bitar från annan fisk fungerar också bra. Många fiskar är glupska och smakar gärna på det mesta, så det går alltid att prova använda sig av det som man har hemma. Fungerar det inte en gång kan det mycket väl fungera gången efter beroende på fiskens status och aktivitet.

Du kanske också gillar...