Blogg

Olika fiskemetoder, spinnfiske

Att fiska är som att meditera, att sitta där ensam på bryggan och bara njuta av lugnet, det får gärna dugga lite också så att fiskarna kommer upp till ytan. Många njuter av att fiska och de flesta fiskar med vanligt metspö men det finns många olika metoder inom fiske och ett av dem är spinnfiske.

Lite mer om spinnfiske

Spinnfiske är nog en av de vanligaste metoderna inom fiske utöver vanligt metspö, det bästa är att anpassa spö och bete efter vilken fisk man metar efter. Lättare fiskar som abborre kan man använda ett så kallat ultralätt spö till, det gör det roligare och enklare att locka fisken att ta betet. Är man däremot ute efter de större fiskarna som till exempel gädda då fungerar det mindre bra med ett sådant lätt spö som ett ultralätt spö. Det är då bättre att använda ett kraftigare spö men också att tänka på att man säkrar linan intill betet så det anpassas efter gäddans vassa tänder. Det finns som sagt många aspekter att tänka på när man väljer spö och bete.

Om man fiskar mycket kan det vara värt att fundera på att köpa beteslås för att slippa knyta upp knuten för varje byte av bete, med beteslås så knäpper man bara upp låset och byter bete. Beroende på vilken erfarenhetsnivå och hur mycket fiske man kommer att utöva så kan man anpassa utrustningen väldigt mycket. Spinnfiske fungerar så att man kastar ut betet med spöet, det är en speciell teknik men väldigt enkel att lära sig, så spinnfiske fungerar för de flesta. Håll betet cirka två decimeter ut från spöet och för sedan fiskespöet bakåt över huvudet till klockan två, för det sedan framåt i en accelererande rörelse och släpp sedan linan vid klockan elva så att betet åker vidare framåt i snabb fart.

Lite mer om spinnfiske
Lite mer om spinnfiske

Därefter vevar man sakta in linan och betet tillbaka, sedan upprepar man samma moment tills att man får napp eller blir klar med fisket. Spinnfiske är väldigt roligt att lära sig och de flesta lite äldre barn kan även hantera metoden. Inom spinnfiske är det vanligast att man fiskar med haspelspö eller spinnspö och nylon eller flätlina. Utöver detta finns det även olika rullar att välja bland, dessa är haspelrulle, multirulle och inkapslad haspelrulle. Den inkapslade haspelrullen är att föredra för barn eller nybörjare. Haspelrullen är nästa steg att ta i sin utveckling till att bli fiskare, därefter är multirullen nästa steg, den är att föredra om man är erfaren.

Att välja bete kan vara svårt när man är nybörjare och det finns många att välja bland, här är några av de vanligaste. Wobbler ser väldigt naturlig ut och imiterar småfiskar, detta drag kan användas i de flesta vatten. Nästa bete heter Spinnare och ger ifrån sig ljudvågor i vattnet och lockar till sig de flesta fiskar, den kan dock vara lite svår om man inte använder en tillräckligt tung variant. Som med de flesta nya sporter så krävs det att man har tålamod och tar sig tid att träna, likaså här.

Du kanske också gillar...